Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Thayatal -a Thaya folyó meseszerű völgye

2012.11.07. 23:30 azoldbolygo

Ausztria_Thayatal_003.jpg

A Thayatal Ausztria legkisebb és legújabb nemzeti parkja, 2000. január 1-jétől tartják így számon. Különlegességét az adja, hogy az atlanti- és a kontinentális éghajlat keveredésének köszönhetően a növény és az állatvilág majd valamennyi faja képviselteti magát. A mintegy 26 km hosszú Thaya határfolyó egyes szakaszai között akár100 méterenként változik az időjárás, a napsütéses órák száma. Ez tükröződik a növényvilág összetettségében, fajtagazdagságában. Közel 1300 növényt, az állatok közül több mint száz madárfajt, közöttük a ritkaságnak számító tengeri sast, 20 denevérfajt, 950 lepkét azonosítottak. A romantikus hangulatú folyót meredek sziklaformációk, sík szántók, dombos szőlők, sűrű bükkös-, tölgyes erdők szegélyezik.

Ausztria_Thayatal_002.jpg

Mára benőtt romok és délceg várak emlékeztetnek arra, nem mindig volt ilyen békés a vidék. Ami pedig néhány éve még elképzelhetetlen volt a vasfügönny szögesdrótjai miatt, az mára valóság, a Cseh köztársasági oldalon is nemzeti parknak nyilvánították a területet. Így minden további nélkül felfedezhető egy határokat átszelő gyalogos vagy kerékpáros túra keretén belül.

Ausztria_Thayatal_001.jpg

Számos interaktív tanösvény, kiállítás, múzeumok, tájékoztatják az erre látogatókat a múltról, a textil-feldolgozás aranykoráról, a sör, a kender, és a repce feldolgozásáról. Megtekinthető az egyetlen osztrák, gyöngyház-gombkészítő ma is működő üzeme. A borospincék csalogató helyi ízekkel várják a turistákat. (További képek idekattintva)

Ausztria_Thayatal_004.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: utazás Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr534896334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása