Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Hollandia biciklivel

2012.04.16. 19:02 azoldbolygo2

Sokat biciklizek itthon, és néha a környező országokban is. A kerékpározás mindig a kalandot jelentette nekem, –természet közeli módon– kirándulni, túrázni, vagy csak eljutni a munkahelyre. Egyszer, talán a Rákóczi úton biciklizve jutott eszembe, hogy milyen lehet a városi kerékpározás paradicsomában, Hollandiában ugyanígy közlekedni. Késő ősszel adódott erre lehetőség, –nem éppen az igazi bringás turistaidőben–, de azért lelkesen indultunk neki a néhány napos hollandiai kerekezésnek.

Hollandia_biciklivel05.jpg

A felkészülés során is látszott, hogy ez más vidék, itt minden emberre jut egy bicikli, amit nem félnek használni a mindennapi és a szabadidős közlekedésben is. Itt nem elég gyalogosként a kereszteződésekben az autókat nézni az úttesten áthaladás előtt.

Hollandia_biciklivel09.jpg

Amin nagyon tetszett, hogy szinte mindenhol el vannak választva a kerékpárosok az autóktól. Nem csak kerékpársáv, hanem kerékpárút van a legtöbb útvonal mentén.

Hollandia_biciklivel06.jpg

Ami biztos, itt mindenfajta kerékpár megtalálható, amit a városban lehet használni, a retro tandemtől a virágoson át a kedvencig, a teherszállító bringáig.

Hollandia_biciklivel08.jpg

Ami érdekes, hogy időjárástól függetlenül használják közlekedési eszközként. Ha esik, vagy hideg van, nem jelent problémát, ugyanúgy gyülekeznek a piros lámpáknál kerékpárosok.

Hollandia_biciklivel07.jpg

Az utak hálózata még vidéken is jól jelzett, egyértelmű táblákat találunk mindenhol. Helyi sajátosság, hogy nem az utakat jelölik számmal, hanem a csomópontokat, azokat viszont precízen kilométer távolságokkal. Az útelágazódásoknál sok helyen kiegészítésként a környék térképét is megtaláljuk az információs táblákon.

Hollandia_biciklivel04.jpg

Hiába, nekünk még van hová fejlődnünk a kerékpáros közlekedésben (is), de legalább van néhány jó minta előttünk. Erre gondolok mindig, amikor a 7-es busz előtt tekerek Budapesten…

Hollandia_biciklivel02.jpg

A tulipánok földjén, Keukenhofban az ősz is érdekes, bár nincsenek tulipánok, de látszik a szorgos készülődés mindenhol a tavaszra.

Hollandia_biciklivel01.jpg

Amire figyelni kell még: állítólag kilencszázezer kerékpárt lopnak el évente az országban.

Hollandia_biciklivel03.jpg

A sok erdő, és a dombok feledtetik velünk, hogy Hollandia sík vidék.

Hollandia_biciklivel10.jpg

Az igazi kedvencem északon, egy maroknyi sziget, Texel. A szigeten kiterjedt kerékpárút hálózat köti össze a falvakat átszőve számos természetvédelmi területet.

Szólj hozzá!

Címkék: bicikli Utazás Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr424627501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása