Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Mi is az a hótalp?

2013.01.31. 16:02 azoldbolygo

Az egyik legfontosabb segédeszköz a friss, mélyhóval borított túraútvonalak leküzdéséhez. Használatához semmilyen előképzettség, gyakorlat nem szükséges. Az első méterek megtétele után rögtön élvezni lehet a különbséget a sima bakancsos küszködéshez képest.


Hotalp cikk_001.JPG
Lényege, hogy talpfelületünket megnöveli, testsúlyunk egyenletesebben oszlik el a puha talajon, így nem süllyedünk ágyékig a hóba. A hó minőségétől függően persze bemélyedünk némileg, de jóval kevésbé, mint a talpak nélkül. A legtöbb bakancsra könnyen és gyorsan felszerelhető, ám célszerű ezt indulás előtt ellenőrizni. Fontos, hogy olyan talpat béreljünk vagy vásároljunk, ami a bakancsméretünknek, és testsúlyunknak megfelelő!

Hotalp cikk_002.JPG

A túraboltokban kapható hótalpak széles választéka jellemzően két fajtára osztható:
Az egyik a teljesen műanyag talpak csoportja, ahol mind a hóval érintkező rész, mind a kötés hideget jól tűrő, kemény műanyagból készül.

Hotalp cikk_004.JPG

A másik csoport esetén a keret általában könnyű alumínium, és erre egy rugalmas neoprén huzatot feszítenek, majd erre szerelik a bakancsot tartó kötést, ami általában szintetikus szalag, csattokkal.

Hotalp cikk_006.JPG


Mindkét típus alján éles karmok, szegecsek találhatóak, megelőzve a túrázó megcsúszását a jeges (firnes) hófelületen, illetve ezek segítenek a meredekebb szakaszon a felfelé kapaszkodásban is.

Hotalp cikk_005.jpg

A téli hótalpas túrához mindenképp jó szolgálatot tehet a tökéletesen impregnált bakancs mellett a lábszárvédő (kamásli), és egy pár túra-, vagy síbot hótányérokkal.

Hotalp cikk_007.JPG

Ajánlott mindig rétegesen öltözni, ha melegünk van, legyen mit levenni. Az alsó és felső aláöltözet fölé egy vékonyabb pulóver, mellény, majd erre egy szélálló bélelt réteg kapucnival. A nadrág feltétlen legyen szélálló, lehetőleg vízlepergető.

Hotalp cikk_17.JPG

Sapka, kesztyű, símaszk, napszemüveg, naptej, ajakír, fejlámpa, izolációs fólia, élelem és folyadék termoszban, legyen nálunk még akkor is, ha rövid túrára indulunk. A feltöltött mobiltelefonokat a hegyi szolgálatok beírt számával ne feledjük otthon!

Hotalp cikk_008.JPG

Ha összeállítottuk a felszerelésünket, jöhet a túra hozzá! Lényeges, hogy a napi távokat úgy állítsuk össze, hogy az időjárásnak, és a résztvevők erőnlétének megfelelő legyen. Kezdő túrázók esetén elég a 3-400 méter szintkülönbség, 10 km körüli túrahosszal. Ezt könnyű teljesíteni, és élvezhető a téli túrázás minden szépsége. A hosszabb túrák több gyakorlást, nagyobb felkészülést igényelnek. Fontos megnézni az időjárás mellett a lavinaveszélyre figyelmeztető weboldalakt is! A kihelyezett táblák tiltásait mindenképp be kell tartani!

Hotalp cikk_009.JPG




Szólj hozzá!

Címkék: Utazás havas túra Hótalp

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr65104721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása