Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Ötletek túrazokni vásárláshoz

2012.08.12. 12:46 azoldbolygo2

A megfelelő lábbeli mellett a kellemes túrázáshoz elengedhetetlen a jól kiválasztott zokni is.

Ehhez figyelembe kell venni, hol, milyen körülmények között, illetve milyen időjárási viszonyoknál fogjuk használni.

Az egyik legfontosabb szempont, a méret. Ha jól illeszkedik, megfelelő vastagságú zoknit választunk, elkerülhető a vízhólyag vagy a lábbeli dörzsölésből adódó lábfeltörés, ami esetleg a túra feladására kényszerít. A számozások általában mérvadóak, ám a legtöbb cég „tól-ig” intervallumot tüntet fel méretként. A tapasztalat azt mondatja, hogy a lábméretnél eggyel kisebb számozású zoknit érdemes venni, de „népi” ellenőrzés is segíthet. (Az ökölbe szorított kézfejen, összeér a zokni orra és a sarka akkor „passzentos”.)

100%-os -cotton-socks-medium.jpgPamut zokni

Felszívja az izzadságot, lassan szárad ezért túrázáshoz nem ajánlott, ám kellemes lehet városi használatra, egy-egy nyári sétához.

Sport,- vagy termo-zoknikicebracker.jpg

Gyorsan száradó, könnyű, vékony, elvezeti a bőrfelületről a nedvességet. Intenzív sportokhoz vagy vastagabb zokni alaprétegnek ajánlott. (Icebreaker, Lorpen)

mund.jpgTúrazokni

Átlagos időjárási viszonyoknál, könnyű túrázásokhoz, kirándulásokhoz megfelelő. Vastagabb, melegebb, tartósabb, mint az előző, az izzadságot is jól vezeti, kényelmes viselet. (Bridgedale, Mund, Meindl, Lorpen)

Közepes vastagságú zoknilorpen.jpg

Hidegebb időjárási viszonyoknál, kényelmes, jó szigetelést biztosít, mivel vastagabb és melegebb is, mint az egyszerű túra zokni. Általában a talpán, a sarkánál és lábujjaknál is vastagabb, illetve speciális szövéssel készítik a még komfortosabb viselés érdekében. Sport zoknival kiegészítve, a hidegebb körülmények között is kiváló. (Lorpen, Meindl)

bridgedale.jpgHegymászó zokni

Zord, fagyos időjárásnál, hosszú, nehéz túrákhoz ajánlott. A legjobb kiképzésű, a megfelelő helyeken vastagított és megerősített, a legmelegebb és legkényelmesebb. (Lorpen, Bridgedale)

A fenti leírásból is kiderül, hogy a túrázáshoz a kevert alapanyagokból készült zoknik a legideálisabbak. A gyapjú (merino, mohair) szintetikus anyagokkal keverve gyorsabban szárad, meleg, kényelmes, hő,- és formatartó.

A szintetikus szigetelő anyagoknak (Termolite, Thermax, Thermastat) köszönhetően a zokni hasonlóan meleg, mint a gyapjú, ám sokkal hamarabb szárad.

A szintetikus szellőző anyagok (polipropilén, Coolmax) a nedvesség szállítást biztosítják.

Ezeken kívül a legtöbb túrazokni összetételében találunk olyat, mint pl. a stretch nylon vagy a Lycra. Ezek a rugalmas anyagok segítenek abban, hogy a zokni megtartsa eredeti formáját.

A helyes tisztán tartás is hozzájárul a zoknik élettartamához. A különleges szövéstechnika illetve a kevert összetétel miatt akkor járunk el helyesen, ha a zoknikat elkülönítetten (max. más, kötött ruhával) kímélő, gyapjú mosási fokozaton mossuk. Azaz 30-35 foknál nem melegebb vízben, és sampon vagy „Perwoll” hozzáadásával. Fontos! Öblítőt ne használjunk, mert a speciális lég,- verejték elvezető hatást csökkentheti. Ha tehetjük, fektetve szárítsuk!

Szólj hozzá!

Címkék: jó tanácsok

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr264708063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása