Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Medve-szurdok, vagy születési nevén: Bärenschützklamm

2013.09.30. 20:20 azoldbolygo

P1070476.jpg

Ausztria egyik legszebb sziklaszorosa ez, több mint 150 fahíd, létra és 2900 lépcsőfok vezet egyre feljebb, miközben a patak zúgókon, vízeséseken keresztül morajlik a mélyben. A sziklák közül kiérve, a tisztáson a Zum Guten Hirten (1209 m) menedékháznál lehet visszafordulni, vagy tovább haladva elérhetjük a Hochlansch 1720 méteres csúcsát.

Medve_08.05_Webre_2.nap05.jpg

Hat ifjú vágott neki 1896-ban, hogy megkísérelje végigjárni a Mixnitz-patak korábban járhatatlannak gondolt szurdokvölgyét. A helyet a környékbeliek "Medveölő-szurdok"  néven ismerték, az elnevezés azokra a régi időkre utal, amikor még éltek Stájerországban medvék. A fiúk terve nem sikerült egészen jól, egyikük lezuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett.

P1070458.jpg

Próbálkozásuk felkeltette a hegymászók, hegyi túrázók érdeklődését, így kicsit nekik is köszönhető, hogy a Graz-i Alpinklub 1901-ben elkezdte a szurdok "kiépítését", járhatóvá tételét. Akkor talán senki sem gondolt arra, hogy az általuk tervezett létrákkal, hidakkal ellátott útvonal száz év múlva az Osztrák-Alpok egyik leglátogatottabb turistalétesítménye lesz. Az elmúlt évszázadban a kiépített utat a tavaszi hóolvadás utáni ár többször is úgy elmosta, hogy szinte teljesen újjá kellett építeni.

Medve_08.05_Webre_Ausztria01.jpg

Bärenschützklamm, ami gyors fordítással kapta a Medve-szurdok nevet, a helyes Medveölő helyett. Ausztria egyik leghosszabb vízvezető sziklás szurdokának számít, 1978-ban természeti emlékhellyé nyilvánították.

(További képek idekattintva)

Medve_08.05_Webre_2.nap06.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vízesés Ausztria Szurdok

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr204809171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása