Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Horvátországi pillanatok

2012.09.05. 14:26 azoldbolygo

HNP_05.09_Horvátország_23_1.jpg

Ha egy-egy nagyobb horvát városban sétálgatunk, akkor a legtöbb ember otthonosan érzi magát. Ez nem csak azért van, mert minden tizedik turista magyar, hanem azért, mert történelmünk és a kultúránk hasonló, sok esetben közös.

cimer_1.jpg

1091-ben Szt. László foglalta el Horvátországot, s komoly autonómiával bíró tartománya lett és egészen az I. Világháború végéig Magyarország (a Magyar Korona) részét képezte. Ha a tradicionális, angyalos, régi Magyarországi címert jobban megvizsgáljuk, akkor ott is felfedezhetjük ennek bizonyítékát. A bal oldalt fent látható kék alapon három arany leopárd Dalmácia, jobbra mellette látható vörös-fehér kockás rész a Zágrábi rész jelképe, a Dalmát címer alatt a kék alapon sárga hatágú csillag és vörös-fehér zászló, pedig Szlavóniát jelképezi. De ugyanakkor, ha Rijekában sétálunk, találhatunk magyar feliratú műemlékeket, vagy Zadarban felfedezzük Könyves Kálmán királyunk névjegyét. A kedvenc egykori IV. Béla királyunk pedig végigjárta az Adriát, Cres szigeten egy falut neveztek el róla, Trogirban őrzik a mai napig a koronázási palástját és Splitben a Sveti Duje dómban, Katalin lánya alussza örök álmát.

Horvátország_Dubrovnik_0038_1.jpg

Dubrovnikba került a török támadások után a Szent Jobb, és csak Mária Terézia kifejezett utasítására (a dubrovnikiak egyszerűen nem akarták visszaadni, úgy gondolták háborús ereklye) került vissza. Szent László állkapcsának darabját a mai napig a dubrovniki Ferences templomban őrzik, akinek jó a szeme, felfedezheti.

Horvátország_Paklenica_0021_1.jpg

A nemzeti parkok máig nagyon népszerűek, az egykori Winnetou filmeket Plitvicei tavaknál  és a Paklenicai Nemzeti Park hegyei között forgatták. Itt kell említést tennünk a Krka-vízesésről, amely nem keverendő a Krk-szigettel.

HNP_08.05_Horvátország_104_1.jpg

A Plitvicei tavak, annyira magával ragadtak, hogy varázslatos téli pompájában is meglátogattuk. Türkizszínű, üveggé fagyott víztükrök, függönnyé meredt zuhatagok ezernyi jégcsappal, gyakorlatilag érintetlen, turista nélküli táj fogadott bennünket.

A számtalan utazásból néhány képgaléria ízelítőül:

Paklenica Nemzeti Park

Plitvicei Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park

Zadar,  Isztria,  Pula,  Losinj,  Sibenik,  Split,   Hvar,  Dubrovnik

Plitvice télen

jeges.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vízesés Utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr384711189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása