Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Marokkó: ahol a kövek is színesek

2012.10.24. 19:04 azoldbolygo2

Painted rocks – a szűkszavú leírás még jobban felkeltette az érdeklődésünket. Az internet és a Lonely Planet útmutatása alapján találtuk meg az alkotásokat, amit egy belga művész, Jean Verame festett meg, vagyis be. 18 tonna festék, és rengeteg idő kellett hozzá. 1984-ben kezdte a munkát, de mára már jó néhány követ újrafestettek. A mostani „divatszín” a kék lett.

Afrika_Marokkó_színes kövek1.jpg

Az eredmény már kétséges; igaz, a kövek valóban színesek lettek, és egy újabb látnivalóval bővült a környék, de a tájnak eddig sem volt oka szégyenkezni a szépsége miatt.

Afrika_Marokkó_színes kövek4.jpg

Hogy találtuk meg? Kicsit nehezen, mert nem látszottak közvetlenül az útról, ahogy azt mi vártunk volna. Gondoltuk, majd az autó mellett megpillantjuk őket. De nem. Bár csak néhány kilométert tettünk meg gyalogosan, gyanús zöld kövek kerültek a látómezőnkbe a hegytetőkön. Az igazi döbbenet ezután következett. A festett tömbök nem voltak kicsik, sőt, inkább óriásiak, kisebb ház méretűek is akadt köztük.

Afrika_Marokkó_színes kövek5.jpg

Egyes formákat elemezve nehezen felfedezhető a művész eredeti szándéka, de ami átsejlett részemre, az csak annyi, hogy színekkel szerette volna tarkítani az amúgy dekoratív, de egyhangú látképet.

Afrika_Marokkó_színes kövek8.jpg

Közelebbről már néhány kő a turisták által feliratot is kapott.

Afrika_Marokkó_színes kövek2.jpg

Kicsit távolabbról a sziklák. Amit a kép nem tud visszaadni, az a terület nagysága. Hihetetlen volt messziről látni a színes kövek elképesztő tömkelegét.

Afrika_Marokkó_színes kövek3.jpg

A városból szerveznek ide a kényelmes turisták részére terepjárókkal kirándulást.

Afrika_Marokkó_színes kövek6.jpg

Tafraute környéke számtalan jó kerékpáros túraútvonalat rejt, szinte minden kerékpárkölcsönzőben kapunk részletes térképet a környékről.

Afrika_Marokkó_színes kövek7_1.jpg

Tafraute már csak 30 km :) A kép az Aït Mansour kanyonba készült, de ez már egy másik történet...

A Google műholdas térképén is látszanak a kék sziklák. A sárga vonal két végpontja jelöli őket:

 

Szólj hozzá!

Címkék: A Nagy Világ Marokkó

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr194627565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása