Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Bakancs tartós teszt, 1. rész

2012.07.26. 16:34 azoldbolygo2

Itt a tavasz, a jobb idő egyre többeket vonz a szabadba. Ezzel együtt felmerül az új felszerelés vásárlásának a gondolata, aminek az egyik legfontosabb kelléke túrázás esetén: a bakancs. Ehhez szeretnék segítséget adni egy bakancs használat eredményei alapján.

Felszerelés_bakancs_tartósteszt1_1.jpg

Ez nem egy gyártó vagy forgalmazó által „támogatott” teszt, hanem felhasználók rendszeresen dokumentált túrái után alakult ki.

Mindkét esetben onnan indultunk ki: szükség van egy jó, mindenhol kielégítően használható lábbelire. A kritériumok között a kényelem és a tartósság szerepelt első helyen, néhány kiegészítő, de nagyon fontos jellemzővel. Az egyik ezek közül a bakancs orránál vastagított, emelt gumiperem, valamint a vastag bélés, hogy akár négy évszakos bakancsként is használhassuk, és a kivehető talpbetét.

Két azonos márka - magasabb árkategóriába tartozó (kb. 60.000 Ft/pár) - bakancsára esett a választás, ennek oka egyrészről a magyarországi kínálat viszonylagos szűkössége, illetve a minőség/használat ár-érték arány.

Hanwag Alaska női bakancs; a vásárlásnál még egy fő szempont volt meghatározó: a Gore Tex felsőrész az egyszerűbb ápolhatóság, és kezelés miatt (ez rendszeresen megtörtént, általában havonta egyszer, ápolószerrel).
Hanwag Yukon férfi bakancs, itt a fokozottabb igénybevétel miatt a tartósabb bőr felsőrész volt a kategórián belüli választási szempont (itt fontos megjegyezni, hogy a bakancs legalább évszakonként egy alkalommal wax-szal kezelve lett).

 Felszerelés_bakancs_tartósteszt1_2.jpg

A használat tapasztalatai:

- az első pillanatokban is kényelmes viselet volt, a bakancs „betörésére” nem volt szükség. Ez valószínűleg a jó kialakításnak köszönhető, nem került sor ”véres egymáshoz idomulásra” (ez mindenképp szerencsés!)
- a vibram talp (más gyártók is ezt használják általában) megbízhatóan működött minden terepen
- a Yukon bakancs újkorában latyakos, havas terepen beázott, így rögtön az első használatok után waxolni kellett, ellenben az Alaska egyszer sem ázott be
a kötözős hágóvas mindkét bakancsra jó, de a bőrbakancsnak is árt, a hágóvasban rálépnek :-)

Teszt adatok:

A használat főbb helyszínei: Magyarország, Tátra, Erdély, Dolomitok, Ausztriai Alpok, Garda-tó, Dinári-hegység, Korzika, mind a négy évszakban (minden esetben GPS-el mért távolságok alapján került kiszámításra a használat).

Felszerelés_bakancs_tartósteszt1_4.jpg

Hanwag Alaska női (vásárlás időpontja 2009. december), megtett távolság eddig kb. 715 km, 36.500 méter szintkülönbség, 55 nap alatt, idén áprilisig.

Felszerelés_bakancs_tartósteszt1_3.jpg

Hanwag Yukon férfi (vásárlás időpontja 2009. február) megtett távolság eddig kb. 1400 km, 110 nap alatt, idén áprilisig.

Mindkét bakancs nagyon jó állapotban van. A talprészeken már látszik a megtett kilométer, a gumi orr-rész jól megvédte a bakancs bőrfelületét. A férfi bakancson több kisebb sérülés van a felsőrészen, amit hágóvas okozott, de nem ázik be továbbra sem. A női felső gyakorlatilag „újszerű” állapotban van.

Pillanatnyilag Magyarországon megvásárolhatóak az alábbi (web)áruházakban is:
Hanwag Alaska női bakancs:
http://www.overlandbudapest.hu/noi-cipo/bakancsok/alaska-gore-tex-noi-bakancs.html

Hanwag Yukon férfi bakancs:

Kicsit, de jó készletekkel bíró túraboltban Budapesten:
http://www.trexpert.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: jó tanácsok

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004628910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása