Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Krimml-i vízesés

2011.09.28. 13:36 azoldbolygo

krimml005.jpg

A Gerloß hágón keresztül, az útdíjköteles Hohe Tauern Nemzeti Park szerpentinjén közelítettük meg Európa leghosszabb szabadon alázuhanó vízesését (a világ ranglistáján a nyolcadik). Az 1800 méteres magasságról leereszkedve több panoráma kilátót is létesítettek, ennek egyikénél a három zuhatag együtt is megcsodálható. Valamint a környező hegyvonulatok csúcsai, gleccserei is igazán pompás látványt nyújtanak.

krimml002.jpg

krimml001.jpg

Ausztria első természeti műemlékeként kapott 1967-ben az Európa Tanácstól „Természetvédelmi Diplomát”. Az esélyegyenlőség jegyében aszfaltos-betonozott út teszi lehetővé, hogy kerekesszékkel is „könnyedén” bejárható legyen a vízesés. A sétaút mellett pihenőhelyek, védőkorlátok, büfék, vendéglők vannak. Ezekről kitérők vezetnek a helyenként szakadékszerű meder peremére, a jó kilátóhelyekre.

krimml007.jpg

A három szakaszból álló természeti jelenség első lépcsőjén egy 100 m magas zuhatagra látunk rá, amelynek apró sűrű vízcseppjei kellemesen hűsítenek. Gyakori jelenség a vízpárán megtörő napfény alkotta szivárvány.

krimml003.jpg

A következő szinten a mélyben rohanó patak felett ível a második vízesés, dübörgő robajló hanggal. Talán ez a legszebb, bár a harmadik a magasabb, 140 méterről ömlik alá, egy hófehér függönyzuhatagként. „Az egész a természetnek egy hatalmas temploma, amelyben a zuhatagok mennydörgése orgonál.”

Ha van lehetőségünk kössük össze egy környező csúcs meghódításával, Krimmler Tauernhaus, (1622 m), Richter-menedékházhoz (2374 m),Gams-csúcs (2936 m), Reichenspitzét (3303 m), s akkor a természeti „csodán” kívül saját teljesítőképességünknek is örülhetünk, Benedek István szavaival élve, igazi turistának érezhetjük magunkat.  (További képek idekattintva)

„4. Igazi turista: aki a természetet, a vele való harmóniát élvezi és ezért teljesítményre is képes, legyőzve az akadályokat, legyőzve önmagát.” /Csavargás az Alpokban/

krimml008.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: vízesés Ausztria Szurdok

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr614808337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása