Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

A Hegyalja gyöngyszeme: Megyer-hegyi tengerszem

2012.07.11. 14:15 azoldbolygo2

Zemplén_Hegyalja_Megyer-hegy_tengerszem7.jpg

Észak-Kelet Magyarországon járva, ha már Sárospatakig utazunk, több érdekes látnivalót találhatunk. Figyelmesen autózva, a várostól néhány kilométerre, a főút mellett egy tábla irányít „Tengerszem” felirattal a hegy (pontosabban magassága miatt domb) irányába. Lekanyarodva a Balaton-felvidékhez (vagy Toszkánához) hasonlatos táj fogad bennünket.

Zemplén_Hegyalja_Megyer-hegy_tengerszem3_1_1.jpg

Végigdöcögünk a földúton a Megyer-hegy lábánál levő rögtönzött parkolóig, és kíváncsisággal tekintgetünk a 324 méter csúcsot rejtő erdőre. 

Zemplén_Hegyalja_Megyer-hegy_tengerszem4_1_1.jpg

Gyalogosan némi kitartással érkezünk a tavacskához, amit a vállalkozó kedvűek könnyen körbe is sétálhatnak. Segítenek a tájékoztató táblák, melyek tanösvényként vezetnek idáig, (hivatalosan Sárospataktól, bár mi csak itt találkoztunk velük, a piros turistajelzést követve).

Zemplén_Hegyalja_Megyer-hegy_tengerszem5_1_1.jpg

A Tengerszem egy elhagyott malomkő-bánya fejtési gödrében összegyűlt csapadékból lett tóvá (mélysége kb. 6,5 méter). A bányászat a XV. századtól 1907-ig folyt ezen a területen. A tó mellett látszanak a bányászok vulkanikus riolittufába vájt szállásainak maradványai is.

Zemplén_Hegyalja_Megyer-hegy_tengerszem1_1_1.jpg

A parkolótól megkerülni a tavat, 1-1,5 óra kényelmes kirándulás keretében, mindenképp zárt cipőben ajánlott! A környéket 1977-től természetvédelmi területé nyilvánították. Fürödni nem ajánlott!

Zemplén_Hegyalja_Megyer-hegy_tengerszem2_1_1.jpg

Egyesek, úgy tűnik, néha mégis megteszik ...

Zemplén_Hegyalja_Megyer-hegy_tengerszem6_1.jpg

További információk: wikipédia és koordináták

Szólj hozzá!

Címkék: Magyarország Zemplén

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr534628845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása