Friss topikok

HTML

Hudanik Zsolt vagyok, utazó, fotós, újságíró

Kategóriák

A Zöld Bolygó

Utazás, túrázás, környezetvédelem, fenntartható turizmus, épített környezet, ahogy mi látjuk, vagy szeretnénk látni.

Állandó oldalak

Kategóriák

Szalónaki vár (ma: Stadtschlaining)

2011.10.11. 20:49 azoldbolygo

Ausztria_Schlaining_003.jpg

Az először Slomuk néven említett vár a 12-13. században épült, a németújvári II. Henrik gróf nevéhez kötődik. I. Ferdinánd 1527-ben, a híres törökverő Batthyány Ferencnek ajándékozta Szalónakot. A várúr sok kézművest, elsősorban csizmadiát telepített le a községben, majd zsidó kereskedők behívásával igyekeztek fellendíteni gazdasági életet, ebből a korból származik a régi zsinagóga épülete. A második világháború után a vár elhanyagolt állapotba került. 1956-ban magyar menekültek átmeneti tábora volt, 1980-ban a vár a tartomány tulajdonába került, nekik köszönhető a mai szépen rendbe hozott állapot.

Ausztria_Schlaining_004.jpg

Már messziről impozáns a Kerektorony csúcsa, és az azt körülvevő épületegyüttes, főleg a kapujához vezető grandiózus híd, mely 70 méter hosszú, és 12 tartóoszlopát, melyek közül a középsők a 15 méteres magasságot is elérik, téglaboltívek kötik össze. Valaha a vártömlöc felett pénzverő műhely működött, ma is jó állapotban látogatható a lovagterem és a kápolna. (További képek idekattintva)

Ausztria_Schlaining_002.jpg

A falak között napjainkban kiállításokat tartanak, a vármúzeum is itt kapott helyet. Itt működik az Európai Békeegyetem is.

Ausztria_Schlaining_001.jpg

Ausztria_lombkorona_sétány_003.jpg

Lombkoronaösvény

A településtől 12km-re Althodisban található a Lombkorona tanösvény (Baumwipfelweg). A fák lombjai között 20 méter magasan futó mint egy 500 méteres híd, 11 kilátóponttal várja a kirándulókat, hogy szokatlan, egyedülálló perspektívában élvezhessék a friss levegőt, a madárdalt a környező természetet. Aki megéhezett vagy elfáradt a bejáratnál lévő vendégháznál szezonális különlegességeket kóstolhat: ősszel sült gesztenyét, télen forralt bort, nyáron frissítő szörpöket.

Ausztria_lombkorona_sétány_001.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: várak Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://azoldbolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr314820859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása